Új lehetőségek a szellemi termékek oltalmazásában

(Regionális szakmai ankétok Debrecenben és Szegeden)

2009. október 14-én, Debrecenben, a Hotel Lyciumban a Magyar Szabadalmi Hivatal – együttműködve a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával – regionális szakmai ankétot rendezett "Új lehetőségek a szellemi termékek oltalmazásában"címmel. A rendezvény célja az volt, hogy az észak-alföldi régió kis- és középvállalkozásainak szakemberei képet kapjanak azokról az új fejleményekről, amelyek megkönnyítik, hatékonyabbá teszik az általuk létrehozott szellemi alkotások, innovációs eredmények oltalmazását, kiaknázását.
Skultéti Évának, a kamara főtitkárának köszöntője után Dr. Németh Gábor, az MSZH Iparjogvédelmi Tájékoztatási és Oktatási Központjának igazgatóhelyettese tartott előadást "Hogyan érvényesítsük szellemitulajdon-jogainkat?"címmel, amelyben az alkotók előtt álló különböző jogérvényesítési lehetőségeket összegezte.
Ezután Kürtös József, a Szabadalmi Főosztály főosztályvezető-helyettese a vállalkozói döntések támogatását segítő szabadalmi kutatási szolgáltatásokat mutatta be.
Dr. Hegedűs Viktória, a Védjegy és Mintaoltalmi Főosztály munkatársa a védjegyszolgáltatások területét érintő újdonságokról tájékoztatta az érdeklődőket.
Végül Dr. Prokisch József, a Bionanoferm Kft. ügyvezető igazgatója beszámolt azokról a tapasztalatokról, amelyeket az általa vezetett kutató-fejlesztő vállalkozás élén szerzett a szellemi tulajdon kezelésében, illetve a szabadalmaztatás gyakorlatában az egyetemek és az iparvállalatok kapcsolatának kiépítése, működtetése során.
A résztvevők élénk érdeklődéssel kísérték az előadásokat, az ankét során és azt követően számos kérdést tettek fel az előadóknak.

 

2009. október 21-én azonos címmel és céllal, de ezúttal a dél-alföldi régió szakemberei számára, Szegeden, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK) Konferenciatermében rendezték meg a Magyar Szabadalmi Hivatal (MSZH), a CSMKIK, az Enterprise Europe Network, a Progress Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és a szegedi PATLIB Központ regionális szakmai ankétját.
Dr. Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke köszöntőjében néhány fontos, az iparjogvédelemmel kapcsolatos alapkérdésre hívta fel a KKV-k képviselőinek figyelmét. Dr. Németh Gábor, az MSZH ITOK igazgatóhelyettese a szellemitulajdon-jogok érvényesítésével kapcsolatban tartott nagy érdeklődéssel kísért előadást.
Schwarczkopf József osztályvezető a vállalkozói döntések támogatásának lehetőségeit is magukban hordozó új szolgáltatásokról, míg Takács Zsuzsa nemzetközi védjegy-elbíráló a védjegyszolgáltatások területén bevezetett MSZH-s újdonságokról számolt be.
Végezetül dr. Molnár István, a Biopolisz Szegedi Innovációs Kft. ügyvezető igazgatója ismertette cégének a régióban kifejtett tevékenységét.

2009/11/05